«

»

Feb 25

Örebroare i Småland

I helgen gick den femte av totalt sju deltävlingarna i den Svenska GP-serien av stapeln i Växjö. Som vanligt när det vankas GP-tävling, var det ett högklassigt arrangemang och en bra spelmiljö. Sju tappra krigare från Örebrotrakten tog sig de ca 40 milen, med förhoppningen att nå nya höjder med sitt schackspelande samt tillbringa en helg i gott sällskap. Åtminstone det sistnämnda tror jag vi alla skriver under på.

Högst rankad i turneringen var GM Vladimir Epishin, som i fornstora dagar var sekundant åt Karpov och enligt uppgift rankad 11 i världen. Det var en upplevelse att se hur enkelt han hela tiden manövrerade pjäserna något han hela tiden verkade göra utan någon större ansträngning, dessutom ofta med en halvtimme mer i tid på klockan. Epishin delade genom hela tävlingen ledningen med Hans Tikkanen, men efter att han något snöpligt misslyckats att vinna en något bättre ställning mot Tikkanen i rond 6, tappade han fart och tog något nonchalant en tidig remi mot IM Jonatan Westerberg i sista ronden. Det öppnade upp för Tikkanen som med vinst i de två sista ronderna kammade hem första priset med starka 7,5/8 poäng.

Den Örebroare som lyckades bäst var Mikael Holm, som med sina 3,5 poäng vann sin rankinggrupp. Mikael imponerade med sin kompromisslösa spelstil och förutom att besegra undertecknad i första ronden även dristade sig till att neka remi i sista ronden med pjäs ner och istället vända partiet till vinst. Lyckan står den modige bi som man brukar säga.

Undertecknad vann även han sin rankinggrupp, vilket dock bör tillskrivas en något turlig lottning mot lägre rankat motstånd. Ett undantag är sista rondens parti, vilket ligger upplagt och kommenterat under sektionen Parti-analyser.

Övriga Örebroare presterade i enlighet med vad som kan förväntas baserat på rankingtalen. Värt att poängtera är att alla hade minst ett och i några fall flera riktigt bra partier, som lovar gott inför framtiden. Nedan är alla Örebroares placering och poäng:

Plats

37. Stefan Hörbing 5p (av 8p)

48. Love Ivraeus 5p

103. Mikael Holm 3,5p

109. Magnus Jonsson 3,5p

120. Jan Andersson 3p

121. Gustav Hörngren 3p

150. Mattias Holm 2,5p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>